Арменският християнин (не знам как е в другите християнски вероизповедания) трябва ли да пости поне седмица преди приемането на Св. Причастие?
Този въпрос в нашата епархия в България е много актуален и естествено от него се интересуват много хора. Много хора питат дали причестяването всяка неделя е грях или не? Често ми задават подобни въпроси, защото винаги в моите проповеди подчертавам, че всеки християнин може всяка неделя да се причестява. Според каноните на Арменската Апостолическа Света църква, всеки християнин трябва поне пет пъти в годината да се причестява, по време на Главните (Дахавар) празници. А преди тези празници е необходимо вярващият да пости. Например, преди Възкресение Христово се пости около петдесет дни и е добре, ако християните тогава постят или поне през последната седмица. За празниците Преображение Господне, Успение Богородично, Кръстовден и Рождество Христово арменската църква е определила седмичен пост преди празника и тези, които искат да се причестят, трябва да спазват тези седмични пости и тогава да вземат Св. Причастие.
Кои са ангелите пазители?
Според християнското схващане, всеки християнин има двама ангели пазители – за тялото и за душата. След смъртта на човека, ангелът пазител на тялото остава до гроба му, за да опази тленните му останки до Второто пришествие на Христос. Изразът ангел пазител идва от Библията. „Защото ще заповяда на ангелите Си за тебе Да те пазят във всичките ти пътища.” (Псалом 90:11). Те имат голяма роля и значение в живота на човека. Винаги се молят заедно с човека, изпращат благи мисли и добри желания, държат го далеч от злото и изпитанията. За тях е огромна радост, когато човекът стои далеч от зли мисли и не попада под влиянието на сатаната. Ангелът пазител е най-добрият и най-близкият приятел на човека. За тях е споменал и Христос, когато говореше за децата: „Внимавайте да не презирате ни едно от тия малките, защото ви казвам, че техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Отца Ми, Който е на небесата.” (Матей 18:10). От този Евангелски прочит става ясно, че ангелите пазители на децата виждат всеки ден Бог, понеже децата са невинни. Нашите ангели пазители дълго време не могат да виждат Бог поради нашите грехове.
Много искам да постя по време на Великите Пости, но имам здравословни проблеми и лекарите не ми позволяват да се откажа от животински храни. По какъв начин мога да постя?
Този въпрос е важен, поради което често, по време на различни срещи с миряните или в моите проповеди, съм говорил за това. Но съм много радостен отново да отговоря на Вашия въпрос, който ще бъде прочетен освен от Вас и от други наши вярващи. Наистина, по време на Великите пости трябва да се откажем от храни, които имат животински произход. Това е един период за постене, покаяние и милостиня за нуждаещите. Ако някой християнин пости по време на Великите пости, но не прекарва време в молитва и милостиня, значи за него периодът за покаяние е изпълнен наполовина. Щом Вие имате здравословни проблеми и не Ви е позволено да постите, но имате голямо желание за това, можете да постите по друг начин. Например, опитайте по време на Великите Пости да се откажете от някои от Вашите любими храни или от някои лоши навици. Ако пушите, опитайте се да спрете за времето на Постите, или ако се ядосвате по-често, опитайте се да въздържате гнева си. Това може да стане Вашият начин на постене.
Страница: < 1 2 3