Ваше Благоговейнство, ако една жена е направила аборт, но после се е разкаяла, този неин грях ще бъде ли простен от Бог и как?

Интервенцията, наречена аборт, преследва човечеството от векове. Хората често са използвали  различни методи, за да се освободят от нежеланите деца. Но трябва да отбележа, че във всички векове християнската църква винаги е отричала абортите и не е позволявала на жените да премахват плода. Ако четем внимателно писанията на нашите Св. Отци, които специално са говорели за абортите, ще видим, че те винаги много строго са осъждали аборта, наричайки го убийство.

Защо се счита за убийство? Преди всичко едно дете е дар от Бога и човек няма право да се намесва в плановете Му и да отнеме живота на едно неродено дете. Вярно е, че в началото на бременността, когато се пристъпва към аборт, плодът все още не е оформен като човек,  но не бива да забравяме, че още от началото на бременността се оформя и душата на детето, която се обединява с тялото. Когато премахнем или убием нероденото дете чрез аборт, душата се отделя от това тяло и се стига до смърт.

Вероятно, докато четете тези редове, във вас ще възникнат въпроси. Може би ще си кажете, че понякога има сериозни причини, поради които непременно трябва да се извърши аборт. Но трябва да помним винаги, че ние, хората, не можем да знаем непостижимите тайнства на Господа. Ние не знаем какви планове има Бог за това дете. Може би тъкмо чрез това дете Бог ще разкрие лечението на болести като рак или спин, или някоя неизличима болест. Може би чрез това дете Бог иска да извърши нещо значимо. Когато хората пристъпват към аборт, объркват Божиите планове.

Накратко казано, независимо от причините, всеки аборт е грях. И както всеки грях той може да бъде простен, когато човек наистина и от все сърце се разкайва за греха си, когато идва в църквата и се покайва. В Евангелието Христос ни казва, че всеки грях е простим, освен хуленето срещу Светия Дух. Но абортът не попада в тази категория, следователно, може да бъде простен. Ако някой е направил аборт, трябва да се покае, трябва наистина да се разкае за извършения грях и, изповядвайки се пред свещеника, след покаяние, да получи опрощение.

Бог прощава на всеки, който е сгрешил. Както се казва в Евангелието, за покаянието на всеки грешник в небето се случва голямо празненство. Бог ще прости на всички онези жени, които са извършили аборт, но ако те наистина се разкайват и се покайват при условие повече да не повтарят през живота си този грях.