СВЕТИ ЧЕТИРИДЕСЕТ МЪЧЕНИЦИ - СУРП КАРАСУН МАНГУНК

Арменската апостолическа църква се прекланя пред мъченическия подвиг на Четиридесетте млади войници от арменския град Себастия, който  се е намирал във владенията на Рим.
Събитието става на 9 март 320 година.
По това време император на Рим е Лукиан, а управител на провинция Кападокия с център Кесария, където се намира и град Себастия, е дукът Люсиас. Лукиан издава строги укази против християните, като нарежда всички войници, изповядващи християнството, да бъдат заставени да се откажат от него и при неподчинение да бъдат ликвидирани. В изпълнение на тези укази управителят Люсиас нарежда да се проведе проверка във войсковите поделения на провинцията. Оказва се, че дислоцираното в Себастия поделение, се състои от християни, все храбри бойци.
Четирдесетте млади бойци от поделението потвърждават своята вярност към императора, но заявяват, че не се отказват от своята вяра. Тогава дукът нарежда да бъдат хвърлени камъни по тях, като дава пример и  пръв взема камък и го хвърля по тях, но се случва чудо и камъкът се връща върху него.  Разярен той решава да приведе в изпълнение заповедта на императора като ги умъртви.
В изключително студен зимен ден, Люсиас нарежда да се изчака настъпването на нощта и четиридесетте млади бойци да бъдат  отведени до близкото езеро. Събличат ги голи и ги вкарват в ледените води на езерото. В близост затоплят баня, за да ги съблазнява. Един от 40-те не издържа и се устремява към банята, но на входа й издъхва. Чудна светлина осиява младите християни посред нощ. Стражите са смутени от това чудо.  Един от тях сам се съблича и влиза в езерото, за да запази числото 40 на христовите изповедници. Така с мъченическа смърт умират тези младежи.
Похвални слова за тези мъченици са написали големите християнски отци Василий Велики, Григорий Ниски, Ефрем Асириец, Архимандрит Тициан от Севастия.
Скоро след събитието в Севастия бива издигнат храм в памет на мъчениците. Арменската апостолическа църква чества техния празник в съботата, предшестваща Неделята на Съдника през Великите пости.
Арменската апостолическа църкав има следния красив ритуал на този ден. В храмовете се поставят 40 кандила или свещи. Те олицетворяват 40-те мъченици, загинали в мразовитото езеро в името на Спасителя Иисус Христос. До тези кандила се слага олио, което вярващите доливат, молейки се за своите близки пред 40-те мъченици, както за тяхната благословия  пред Бог, така и за упокой и светлина на душите.