СВЕТИ ГРИГОРИ ПРОСВЕТИТЕЛ И ВЛИЗАНЕТО МУ ВЪВ ВИРАБА - ГРИГОР ЛУСАВОРИЧИ МУДКЪ ВИРАП

Крикор Лусаворич заема изключително място в структурното изграждане на Арменската апостолическа църква, затова неговото житие и битие е предмет на особено внимание и почит. Това е причината да му бъдат посветени редица празници.
Свети Крикор Лусаворич е син на Анаг, който е участвал в убийството на Хосров Първи и по тази причина е приел от малък тежестта на изгнаничеството в Кесария.Там малкият Крикор расте обграден от християни и самия той приема християнството. От Епископ Пирмилянос приема чистото християнско възпитание и става монах. През 287 Крикор Лусаворич се връща в Армения и започва работа в двора. Това съвпада с времето, когато на трона се възкачва Дъртад Трети, който е син на Хосров първи.
Дъртад, който става цар с помощта на Рим, започва политика на преследване на християнството. Той не е подозирал, че Крикор е християнин и разбира това, едва когато Светецът отказва да се поклони на езическата богиня Анахид.
Със заповед на царя, Крикор бива изтезаван, за да се откаже от хриситиянството в град Ашдишад, където е и манастира Свети Великомъченик Крикор Лусаворич, който е издигнат на мястото на мъченията..
След това Дъртад разбира чий син е Крикор и заповядва да хвърлят Светеца в яма на осъдените на смърт, където той остава 13-14 години.
ААСЦ чества в шестата седмица на Великите пости Неделя на Пришествието, а съботата преди това Хвърлянето на Крикор Лусаворич във вирап (яма на осъдените), с което се слага началото на Официалното приемане на Християнството в Армения.