СУРП КЕВОРК ЗОРАВАР - СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ

Роден е в Кападокия и още малък заедно с родителите  си се преместил в Палестина. Избрал службата на военен, прочул се с храбростта си и се издигнал във военната йерархия.
Гонителят на християнството Диоклетиан (284 г.- 305 г.) издал указ, според който всеки, непочитащ езическите богове, следва да бъде осъден на смърт. Свети Георги, за да укрепи вярата на уплашените християни, взема смело решение - в присъствието на множество народ сваля императорския указ, поставен на видно място. Изправен пред съд, той твърдо отстоява вярата си и не отстъпва пред увещанията на императора, който ценял заслугите на пълководеца. Тогава го връзват и го убиват мъченически, като му отсичат главата. Заедно с него биват обезглавени и всички онези служители, които вместо да върнат светеца към езичеството, сами са станали християни под негово влияние. Събитието станало на 23 април 303 година в град Никомидия - град на брега на Мраморно море в провинция Витиния.
В 530 година мощите на свети Георги биват пренесени в Палестина в град Диопол (Рамле). Първо асирийци, а след тях арменци, гърци и латинци там построяват църква на негово име.
Празникът на свети Георги (Сурп Кеворк) се чества в съботния ден преди празника на Свети Кръст от Варак, обикновено в последната събота на месец септември.
Арменската църква в Пловдив носи неговото име „Сурп Кеворк“.
Именници на този ден са: Кеворк, Кево, Кевор, Кеворик.