СУРП ТАТЕОС И СУРП БАРТУХИМЕОС - СВ. АПОСТОЛИ ХРИСТОВИ И НАШИ ПЪРВОПРОСВЕТИТЕЛИ СВ. ТАДЕЙ И СВ. ВАРТОЛОМЕЙ

Свети Апостол Тадей
Той е един от 12-те ученици на Исус и се смята, че е брат на апостол Тома. Не е известна рождената му дата. Вероятно е галилеец. След възнесението на Исус той проповядва първо в Едеса, откъдето минава в тогавашна Армения. Там той покръства дъщерята на арменския цар Санадруг, девата Сентухд. Царят се опитва всячески да върне дъщеря си към езичеството, но напразно. Вбесен, той я затваря в Ардаз и нарежда да я убият заедно с апостол Тадей.
До мъченическата си смърт Тадей развива широка проповедническата дейност, особено в известната арменска област Ардаз, където през 66 година вярващите основават манастир на негово име. Днес този манастир се намира на персийска територия и ежегодно през месец юли от 1953 година насам се посещава от много поклонници.
Свети Апостол Вартоломей
Той е един от 12-те ученици на Исус. Нарича се още Натанаил, означаващ Дар Божи.
Роден е в галилейския град Кана, неизвестно кога. Проповядвал е в Индия, Персия, Арабия и накрая в Армения, където и бива убит, вероятно през 68година. На мястото на мъченическата му смърт по-късно е изграден манастир на негово име. Някои западни църковни дейци твърдят, че телото му е пренесено „по-чудо“ в италианския град Беневенто.
За него се разказва, че при погребението на Богородица той закъснял. Пристигнал е едва след като Тя е била погребана. За утешение са му дали картина с лика й, която картина той отнесъл със себе си в Армения. Тук той покръстил сестрата на арменския цар Санадруг, Вокухи, както и военния Терентий, които биват убити по заповед на царя.
В памет на този апостол през четвърти век е изграден манастир в областта Ахпаг, провинция Васбураган, в който манастир на една надгробна плоча е отбелязано, че там се намира гробът му.