СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ - ДЯРЪНТАРАЧ

Сретение Господне е един от великите Господни празници, който се чества 40 дни след Рождество Христово. Дярънтарач означава на арменски "Да излезем пред Господа". Четиридесет дни след раждането на  Иисус  света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога.Честването на този празник е свързано и с имената на служители на Храма- на праведния Симеон и пророчицата Анна.
Специално за Симеон преданието е, че е бил един от 72-те мъдреци, превели Стария Завет на гръцки 285 години преди раждането на Спасителя. Докато превеждал книгата на Пророк Исая, той стигнал до пасажа в който било написано, че девица ще роди Божия Син. Невярвайки в това девица да роди и решавайки, че това е грешка, той я поправя, но на другия ден вижда, че поправката е изтрита и на нейно място със златни букви са написани думите на Пророка. Точно в този момент на Симеон му се явява ангел, който му казва, че няма грешка, но заради това че не е повярвал ще живее, докато не види Спасителя. Така той доживял да го види и да го вземе в ръцете си на четиридесетия ден след раждането му.
Този празник е от неподвижните и ААСЦ го чества винаги на 14-ти февруари. Сретение Господне започва да се чества от вечерта на предния ден със служба. След това от олтара се взима свещ и се пали огън, от който миряните палят свещи и носят в домовете си.
По разпореждане на Всемирния Католикос Карекин II този празник се чества и като ден на новобрачните двойки и те получават благословия от свещеника.