ЦВЕТНИЦА - ДЗАХГАЗАРТ

Това е празникът, посветен на победното влизане на Исус в Ерусалим, и се чества една неделя преди Великден. Нарича се Цветница, защото, когато Христос влезе в Йерусалим, хората Го посрещнаха с цъфнали палмови клончета, както подобаваше на един цар и простирайки дрехите си под нозете на Иисус, викаха: «Благословен, Който иде в Господното име». Предходната събота на Цветница Арменската църква празнува възкресението на Лазар с което започва победното шествие на Христос. На този ден църковната служба има тържествен характер, като закритият през Великите пости олтар се открива и желаещите вече могат да получат Причастие.
Според каноните на Арменската Апостолическа Света Църква след тържествената Литургия на Цветница свещеника благославя цъфналите върбови клончета (понеже в Армения няма палми, затова ги заменили с върбовите клончета) и раздават на вярващите. На Цветница се извършва Благославяне на деца. Всички деца на общността се събират в църквата и свещеника благославя всички.
Вечерта на Цветница във всички църкви се извършва Търънпацек (отваряне на портата), по време на което с молитвата на свещеника и миряните тържествено се отваря завесата на Олтара на църквата, което символизира възстановяването на отношението между Бог и човека след Великите пости, което стана възможно благодарение на покаянието на миряните. След Търънпацек всички Литургии се отслужват с отворена завеса.
На Цветница имен ден празнуват всички, които носят имената Овсан, Овсанна, Дзахиг, или носят име на някое цвете, като например Хасмиг, Варт и пр.