Раната - Оцелелите

Филмът на сценариста и режисьора Фатих Акин „Раната” поставя въпроси за насилствено изтръгнатия род и корени на арменския етнос в Турция в началото на Първата световна война; за надеждата и волята в търсене на изгубеното семейство; за силата и смисъла на изконните човешки ценности като уважение и познание на различната религия, свобода и право на живот.

Над 2 милиона арменци живеят в разпадащата се Османската империя в навечерието на Първата световна война. За по-малко от десет години - в периода 1915- 1923, са убити или принудително изселени около 1.5 млн. арменци. Много от тях търсят убежище в различни страни по света или сменят вярата си, приемайки исляма.

Филмът на Акин, включен в програмата на 19-тия международен филмов фестивал „София филм фест”, умело пресъздава случилото се през личната история на младия ковач Назарет Манукян.

Личната история е най-добрият начин за предаване на емоциите и чувствата на страх, ужас, съмнение, отчуждение, наред със силата на надеждата и волята в търсене на най-ценното и придаващото смисъл на живота - семейството. Масовите сцени шокират не толкова с численост, колкото с бруталния си реализъм.